So: Variació periòdica de pressió que genera un objecte vibrant i que es propaga per un medi determinat (habitualment l'aire).
Perquè una vibració sigui audible per un ésser humà, l'objecte ha d'oscil·lar, aproximadament, entre 20 i 20000 vegades per segon, ja que les freqüències d'ones que som capaços d'escoltar van des de 16Hz fins a 20kHz.
Característiques que defineixen les ones:
- Amplitud (A): Característica de les ones sonores que percebem com a volum.
- Freqüència (f): Nombre de cicles complets que es repeteixen en un segon. Les ones que es repeteixen cada cert temps s'anomenen periòdiques. Es mesura amb Hz.
- Període (T): Temps que tarda a produir-se un cicle. T=1/f.
- L'ongitud d'ona: Distància que recorre el so en un cicle complet. Longitud d'ona=v/f.
El so es descriu amb:
- Intensitat: Depèn de l'energia que transporta l'ona sonora i està en relació directa amb la seva amplitud. Com més gran sigui l'amplitud de l'ona, més gran serà el volum, i viceversa. Utilitzarem el el decibel.
- Altura o to: Característica que permet percebre un so com a més greu o més agut que un altre. Les freqüències inferiors a 20 Hz s'anomenen infrasons, i les superiors a 20 kHz s'anomenen ultrasons.
- Timbre: Característica que ens ajuda a reconèixer les persones per la veu o distingir diferents tipus d'instruments musicals.
Grups:
- Subgreus: de 20 a 80 Hz.
- Greus: de 80 a 320 Hz.
- Intermedis: de 320 a 2560 Hz.
- Intermedis-aguts: de 2560-5120 Hz.
- Aguts: de 5120 a 20000 Hz.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada